Blog

Handig om te weten: om afbeeldingen te vergroten klik je op de afbeeldingen hieronder. Er wordt dan een nieuw tabblad in je browser geopend……

 • Het leven in een eigen wereldje

  Vanavond heb ik de documentaire ‘Life Animated’ gekeken, en vond hem erg interessant en indrukwekkend. Een stukje humor maar ook trieste momenten. Het gaat over Owen die autistisch is en als klein jongetje niet bereikbaar is totdat hij de Disneyfilms ontdekt. Hij begint langzaamaan zich te ontwikkelen, begint te praten en de deur naar de échte wereld gaat heel langzaam open. In zijn gedachten, zijn uitingen en communicatie met anderen, bijvoorbeeld in zijn ‘Disneyclub’ zijn de Disneyfiguren altijd bij hem! Life Animated volgt het leven tot nu toe van Owen. De jongen die toch meer in zich heeft dan iedereen had gedacht. Ik raad iedereen aan die zich in dit soort documentaires interesseert deze eens te kijken, hij is in ieder geval te zien bij Videoland.

  Autisme, bij de één zichtbaar, bij de ander niet als je hem of haar voor het eerst ziet. Laatst zei iemand tegen me ‘iedereen heeft wel een stukje autisme!’ Die mening kon ik wel plaatsen, maar ook daar zal de één zich negatief op aangesproken voelen en de ander bevestigt het met een glimlach. Soms kan autisme iets heel moois zijn dat je meegekregen hebt, waardoor je heel bekend en intelligent bent (geworden). En waarom zou iemand niet aantrekkelijker kunnen zijn door zijn of haar ‘bijzonderheid’? Natuurlijk zijn er ook de ernstige gevallen waarbij er veel zorgen bij komen kijken. Maar bij alles is er toch een ‘extremere kant’? Mijn doel van dit stukje is trouwens niet om ouders of verzorgers die met autisme hebben te maken op één of andere manier het gevoel te geven dat ze overdrijven of dat het een makkie is… Mijn volste respect voor hen!

  Voor mij is iedereen ‘bijzonder zoals hij of zij is’ en iedereen inspireert me hierdoor ook! Wat je ook hebt, het maakt mij echt niet uit. Ik heb veel geleerd van autistische mensen, waarbij ik dingen als ‘niet autistisch zijnde’ kan meenemen in de rest van mijn leven. Trouwens, een andere leuke, maar ook wat dramatische serie op Netflix is ‘Atypical’. Dit gaat over een autistische tiener die erg graag een vriendin wil, maar met zijn ‘probleempje’ wordt dit erg moeilijk! Hij gaat de strijd aan om het ‘niet iemand kunnen krijgen’ te overwinnen en ook zijn recht op geluk te pakken!

 • Verkiezingen en de sleepwet

  21 Maart is het dan zover. We kunnen dan gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en is er de mogelijkheid om te stemmen voor de sleepwet. De originele naam hiervan is ‘Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten’. Wat houdt dit in? Dit is een referendum om de regering te overtuigen dat we er geen goed gevoel bij hebben, óf juist wel. Als deze wet wordt ingevoerd dan wordt bijvoorbeeld de AIVD, de algemene inlichtingen en veiligheidsdienst bevoegd om nog meer te mogen aftappen van dataverbruik. Denk bijvoorbeeld aan dat van je computer, telefoon etc. Voor de veiligheid van ons is het een goed idee, maar veel mensen hebben hun twijfels of deze instanties niet meer gaan aftappen, bijvoorbeeld je downloadverkeer of de ‘onschuldige contacten’ die je hebt, bijvoorbeeld via Whatsapp of Facebook.

  Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die niet weten wat ze erop moeten antwoorden. Ikzelf twijfel ook nog! Voor veiligheid vind ik het een goed idee, maar blijft het daarbij? Wat gaat men in de toekomst doen? Worden we straks ook allemaal gecontroleerd als ‘de gewona man’? Of ik morgen ben uitgezweefd hierover, dat is nog even de vraag. Ik ga zeker wel stemmen, met ja of nee en een politieke partij! Ookal denk je bij jezelf… het helpt toch allemaal geen ruk! Ookal zal dat zo zijn, je stemt dan wel mee met je mening, voor het geval er serieus gewerkt wordt aan ‘ook jouw’ wensen net als van die vele andere mensen in je gemeente. Als de overheid écht serieuze bedoelingen met ons heeft en bij sommige mensen het vertrouwen zal terugwinnen dan zou ik zeggen ‘samen werken we aan heden en toekomst’!

  Ik vind persoonlijk dat we via de media voldoende zijn geïnformeerd, en ik ben er in elk geval uit op welke partij ik stem. Natuurlijk is het ook aan onszelf om van ons leven iets moois te maken! Stem voor jezelf, maar ook voor een ander! Je hebt namelijk die ander nodig om jezelf te kunnen zijn!!! Dit klikt misschien heel gek, maar denk er maar eens goed over na 😉 Veel succes en tot de volgende blog!

 • Zoveel om over te lachen……

  Het lachen is me niet ontgaan zou je kunnen denken op een bepaald moment, dat ene moment dat je iemand zag vallen na een domme actie, maar die persoon gelukkig weer opstond en verder loopt. Dat moment dat er iemand in de buurt is en een beetje begint te giechelen naar vrienden of vriendinnen met de ogen gericht op jou, een stiekeme aanbidder… Tjah, tomaten worden dan duur, maar schaam je vooral niet, stel je voor en begin lekker te kletsen met elkaar is een positieve reactie hierop. Durven is nog een ander ding. Als je het kunt weet je niet waar je in je leven terecht komt. Een nieuw avontuur begint misschien. De lach kan ook spontaan zijn, bijvoorbeeld om vriendelijk over te komen of gewoon omdat je iemand mag. Het kan ook toneelspel zijn, dat je denkt ‘laat ik maar lachen, dan ziet men niet dat ik een enorme hekel aan de betrokkene heb’. Niet dat het mijn manier is trouwens…

  Tijdens een heerlijk gesprek met cocktails en nootjes kan het ook uitlopen op een enorme lachpartij. Terwijl je daarna lekker de dansvloer opgaat en gewoon lekker gek meedanst, wordt de ‘party’ steeds intensiever. Die lach die je bij iedereen tegenkomt, bijvoorbeeld je manier van dansen, swingen of gek doen en heerlijk bij jullie aansluit. Tenslotte leer je nieuwe mensen kennen, wisselt elkaars telefoonnummer en Facebook uit en voila! Wat is social media toch handig. Wat is de wereld eigenlijk toch mooi op dit gebied. Je kunt overal nieuwe mensen leren kennen. Waarom zijn we tegenwoordig zo gesloten naar elkaar?! Laat die lach toch eens wat vaker zien naar elkaar!!! Natuurlijk wel de ‘gemeende’ lach! Het gedicht dat ik hierbij heb geschreven gaat ook over ‘de lach’. want echt… die mogen we wel wat vaker gebruiken, ook om onze emotie te laten zien om betrokkener bij elkaar te zijn.

 • Maart roert zijn staart

  Maart roert zijn staart, ik denk toch een gezegde die dit jaar aardig klopt. De maand Maart van dit jaar die iedereen al wat lentekriebels gaf. Na de maand Februari van ijzige koude en een periode van een pittige winter, heeft Maart ons voor de gek gehouden. We kregen toch nog even een stukje winter voor onze kiezen terwijl we misschien al hoopten om heerlijk buiten in de T-shirts te lopen en heerlijk van de zon te genieten. In plaats daarvan moesten we de sjaals, dassen en handschoenen weer van boven halen.

  Stel je voor, het wordt straks heerlijk lente en we kunnen naar buiten. Hoe zal het voor de mensen zijn die diep in hun hart wensen de lente toe te kunnen laten in hun ziel, maar door verdriet dit niet kunnen. Zij voelen diezelfde ijskoude winter nog steeds in hun lichaam! Wat kunnen wij eraan doen om er voor deze mensen ook te zijn, en ze misschien een beetje lente te geven? Een arm om iemand heen is nooit verkeerd, en die arm kan erg warm aanvoelen voor iemand… Daar gaat ook dit gedicht over.

 • De rovers zijn het antwoord…

  Beste lezer, hier vind je een vragenlijst voor een doorsnee iemand, net zo speciaal als iedereen, maar ondanks vele tegenslagen en pesterijen ‘van de kaart is geveegd’. Is dit nu serieus wat mensen een ander gunnen? Als iemand mij zou vragen ‘zijn enkele vragen op jou van toepassing?’ Dan zou ik ‘ja’ antwoorden. De ‘rovers’ die je dit hebben aangedaan zijn altijd het negatief denkbeeldige antwoord…

  Geluk van liefde vinden?
  Iets dat onmogelijk lijkt te zijn?!
  Warmte van geluk vinden?
  Is dat positief leven in eenzaamheid?!
  Een gezin stichten en samen voor eeuwig?
  Een droom die niet uit zal komen?!

  Anderen die je niet zien staan?
  Is dat de waarheid?!
  Je rust vinden in verdriet?
  Is dat de bedoeling?
  De luxaflex van je raam dicht?
  Is dat mijn licht?!

  Wat zal je allerlaatste vraag zijn met je eigen antwoord?
  ‘Wanneer denk ik hé?!’
  ‘Wat nou als die er niet is?’
  ‘Is drijfzand dan opeens hard?’
  ‘Wat nou als ik dreig te verdwalen?’
  ‘Wie pakt me dan vast?’

  Oke, verander de antwoorden maar eens naar je eigen positieve verstand. Verstoot de rovers uit jezelf! Wat heb je ervan gemaakt?

 • Je eigen ‘bucketlist’

  Wat wil je nog meer bereiken in je leven? Dat is een vraag die je niet kunt antwoorden met ‘ik heb alles in mijn leven al gepland’. Er zijn altijd doelen die je wilt behalen, of anders wilt gaan doen.  Wil je fouten die je lang geleden hebt gemaakt weer rechtzetten, of heb je je bedacht om een reis te gaan maken naar Canada? Wat let je? Laat je door niemand tegenhouden! Voel je je tegen de muur gezet omdat anderen denken dat je dat tóch niet kunt, bijvoorbeeld op je werk of bij de sportclub? Bewijs dat je het wél kunt! Luister naar je eigen gevoel, het gaat om jouw leven, en niet om dat van hún! Waarom willen ze je blijven beperken? Omdat zij anders met de kop tegen de muur lopen! Hun verliezen dan iets wat ze héél graag willen hebben of houden. Heb er geen medelijden mee……

  Wil jij de rest van je leven spijt hebben van die éne keus die je niet hebt durven maken? Of niet hebt kunnen maken omdat je ‘te min’ bent? Waarom zou je een ander dat gunnen? Kies niet voor je ongeluk door op de stoel te blijven zitten. Voor jezelf opkomen is voor veel mensen heel moeilijk, maar het loont als je die barrière doorbreekt en laat zien dat je er ook staat! Maak je leven aantrekkelijk! Het heeft zoveel mooie kanten, luister naar je gevoel, dat laat je nooit in de steek! Ikzelf heb helaas in de afgelopen jaren ook moeten ondervinden dat mensen me te min vinden omdat ik met ziekte te maken heb gehad. Ik pas niet in een normale wereld, ik moet maar geen relatie aangaan met een ‘normaal’ iemand. We zijn met z ‘n allen toch ‘normaal’? Zij die dit hebben gezegd hebben geluisterd, en zich laten overhalen door een persoon die één van de meest afschuwelijke uitvindingen heeft bedacht. Namelijk ‘bullshit’! Stel, ookal word je erin beperkt, je eigen bucketlist samen!

 • Vallen en opstaan

  Beste lezer, we hebben het allemaal weleens meegemaakt, vallen en opstaan… Soms pijnlijk, soms een financiële tegenvaller, tranen of ruzie. Van kinds af aan begint het leven hier al mee, des te ouder, des te zwaarder je verantwoordelijkheid hiervan wordt. Om de tekst goed te kunnen lezen klik je even op de afbeelding.

 • Lenteliefde

  Dit is het verhaal van Tom, die 35 jaar is en vrijgezel. Hij heeft al vier jaar geen vrouw meer om zich heen gehad, hooguit een kort gesprekje met iemand op het werk of bijvoorbeeld in de supermarkt. Niemand die hij tot op heden interessant vind, ondanks dát mist hij toch de liefde van zijn leven en laat soms stiekem wat tranen vallen. Lees hier het hele ‘lenteverhaal’ van Tom.

 • Socializen bij… de koffieautomaat

  Bijna op elke werkplek staat wel een koffieautomaat. De koffie, Cappuccino en Latte zijn de motor van de werkdag. Meerdere malen per dag staan we met zijn allen bij deze koffieautomaat om weer even verder te kunnen na een lekker ‘bakkie’. Wat mij opvalt is dat het naast een ‘bakkie’ een ideale plek is om te ‘socializen’. We hebben het dan ook bijna overal over. Leuke grappige onderwerpen, met elkaar ‘ouwehoeren’, werkoverleg, jah zelfs nog bij de automaten, maar ook hele serieuze onderwerpen, tot het emotionele aan toe. De koffieautomaat heeft echt een bijzondere betekenis.

  Vooral de schoonmaker is een middelpunt, mensen rekenen elke ochtend op hem, en ojee als hij ook maar iets te laat is. Dan zwaait er wat, oké dit laatste zeg ik met een glimlach. Ze zijn altijd blij als je er bent! Uiteraard moet ook alles schoongemaakt en bijgevuld worden. Verse koffie is nog lekkerder om je ochtend, middag, avond of dat uurtje, ligt eraan hoe ‘verslaafd’ je aan de koffie bent door te komen. Socializen hoeft in deze situatie niet alleen op collegiaal gebied te zijn. Veel vriendschappen en zelfs relaties ontstaan bij deze bijzondere koffieautomaten. Hij of zij, die je door bepaald gedrag toch laat merken je leuk te vinden. Je denkt bij jezelf ‘neej dankje!’ of je vlinders fladderen door je heen! Je zou er bijna een kaarsje bij aansteken.

  Tranen van gelach, maar ook van verdriet, juichen van overwinnen of balen van verlies, een conflict of een knuffel… Het luisterend oor, die arm om de ander heen als het even tegenzit. We worden super enthousiast bij nieuwe geboorte ‘s, maar helaas ondervinden we soms het verdriet van verlies waar anderen mee te maken hebben. ‘Collega Stanley’ vertelt dat hij gaat trouwen, eindelijk!!! ‘ik zei toch al dat het tijd werd om de liefde écht te verklaren en haar ten huwelijk te vragen’ Feestje??? Tuurlijk! Vanmiddag naar het café maar eerst een lekker bakje om even te vertellen hoe ik het hem heb geflikt! Natuurlijk wel bij de koffieautomaat, en langzaam sluiten meer mensen zich aan omdat ze het meekregen. Handen worden geschud en knuffels zijn een feit! Misschien is de plek bij de koffieautomaat wel een belangrijkere plek dan de kantine!

  Je baas die je meevraagt mee te komen naar zijn kantoor, de zenuwen die bij je opkomen, misschien ben ik mijn baan wel kwijt door de bezuinigingen, of krijg ik nu eindelijk dat functioneringsgesprek. Zal mijn salaris verhoogd worden? Of mag ik op kosten van mijn baas op vakantie? Het goede of slechte nieuws, na de tijd weer even een ‘bakkie’ om even weer op normale koers te belanden. Je zou haast de automaat een knuffel geven, want hij is er altijd! Een handige tip: leer je collega ‘s goed kennen bij de koffieautomaten 😉

 • Midden in de menigte sta ik…

  Midden in de menigte sta ik, aftastend en luisterend naar alle emoties die er om me heen lopen en vliegen. Mensen die zoveel tegen elkaar te zeggen hebben, elkaar zoveel kunnen laten horen of zien. Dat is onze radar in beeld, geluid en gevoel. Ook wel gezegd ‘antennes uitsteken’. Daar gaat dit gedicht over dit keer. Klik op de afbeelding om te vergroten!