9/11 een dreun op de wereld!

Elf september 2001, een dag dat begon net zoals alle andere… ‘s Morgens naar het werk of naar school, misschien een lekker dagje vrij. Ik ging in die periode naar school, daar deed ik de ICT-opleiding. Wat ik me kan herinneren is dat ik op de fiets thuis kwam, meteen huiswerk ging maken en de televisie stond aan, toevallig op RTL4. Opeens wordt de uitzending onderbroken en schakelt men over naar New York, waar toen al het eerste vliegtuig zich in het World Trade Center had geboord. Ik schrok me rot! Net zoals vele andere mensen op de wereld. Het huiswerk ging aan de kant en de hele middag bleef ik kijken. Live was even later te zien hoe een tweede vliegtuig de andere toren van het World Trade Center inboorde, dát was toen het meest bizarre wat ik ooit zag op TV.

De tranen kwamen bij me tevoorschijn, ik weet nog dat ik het vermoeden had dat het om een terroristische aanslag ging, ook net zoals vele anderen, en bij het tweede vliegtuig werd het dus ook bevestigd. Er kwam ook binnen dat onder andere op het Pentagon een vliegtuig was neergestort… Zijn we nu écht in oorlog? Dat was het eerste wat in me opkwam. Blijft het bij Amerika? Of is Europa of een ander werelddeel ook aan de beurt? Juist omdat het op verschillende plekken gebeurde… Toen, een tijdje later stortten beide torens in, en dit was ook live op TV te zien…  ‘s Avonds moest ik werken, en daar stond ook de radio aan om continu de berichten te volgen. Vreselijk!!! De wereld stond stil… Rouw, verwerking en wraak… Daar ging het in die tijd over. De meest verschrikkelijke beelden kwamen voorbij, en verhalen van mensen die in de ‘twintowers’ werkten. Je zou maar een nabestaande zijn en tijdens de aanslagen nog contact hebben gehad met diegene die geen kant op konden…

Mensen die zitten te wachten op hun dood, omdat ze eigenlijk al wel weten dat ze zullen instorten in het gebouw. Telefoongesprekken om afscheid van elkaar te nemen met als afsluiting ‘ik hou van je…’ Een dag om nooit te vergeten, ikzelf vind dat iedereen die het niet heeft meegemaakt mag weten wat er toen is gebeurd en dat het ze aan het nadenken zet. Zó kan de wereld ook zijn, zo ‘n erge haat dat je duizenden mensen in één keer wilt vernietigen, en waarom? Om oorlog te voeren wie het meest gelijk heeft… En waar willen we gelijk in hebben? Geld, godsdienst? Het naleven daarvan? Helaas zal het nooit veranderen… Na elf september zijn er in de jaren vele aanslagen geweest, Parijs, Duitsland, België en zelfs in eigen land…. Lafheid, om duizenden andere mensen die onschuldig zijn te gijzelen of in één keer om te brengen. In wat voor wereld leven we? Een wereld waarin sommigen moeten moorden uit naam van hun zogenaamde ‘God’???

Niemand kan de wereld beter maken, helaas zullen veel mensen altijd macht blijven uitoefenen en proberen om die ‘vlek’ steeds groter te maken. Mensen die vechten voor hun eigen land of staat krijgen een trauma die ze nooit meer zullen verwerken, en dat allemaal voor ons! Petje af en veel respect voor deze mensen, want dankzij hun kunnen wij hier in vrijheid leven. Wij kunnen nog aan een toekomst bouwen en mogen de mooie dingen van het leven ervaren. Nodig elkaar uit in elkaars hart en vier dat je samen ‘elkaar’ mag zijn. Het maakt niet uit… donker, blank, Aziatisch of van de Noordpool… Katholiek, Gereformeerd, Islam, Joods of Protestants. Ik heb 9/11 nog steeds op mijn netvlies staan. We leven onder dezelfde zon, we zien dezelfde maan, dezelfde luchten, dezelfde zeeën, hetzelfde gras en bos. Dezelfde wegen en paden die naar ons allen toegaan. Kijk om je heen en ontdek hoe makkelijk we bij elkaar kunnen komen en in plaats van dingen kapot te maken van elkaar kunnen leren, ervaren, liefhebben en grootse vrienden kunnen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *